In ons land is het noodnummer 112 onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. En toch moeten (uiteraard) ook mensen met een beperking 112 kunnen bereiken. Daarom is er de 112 Alliantie opgericht. Deze bestaat uit Ieder(in) en belangenorganisaties van mensen met een auditieve beperking en mensen met een spraakbeperking. De 112 Alliantie heeft gisteren een rapport met daarin de knelpunten en mogelijke oplossingen, aangeboden aan vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie. In een goed gesprek werd van gedachten gewisseld over wat nodig is om de bereikbaarheid van 112 te realiseren.
Op korte termijn kan de toegankelijkheid van 112 worden geregeld met voorzieningen als eSMS, Total Conversation en een 112-app van de overheid. Bij het ontwikkelen van deze drie voorzieningen moeten (belangenorganisaties van) mensen met een beperking betrokken worden. Zij moeten input kunnen geven over toegankelijkheid op basis van gebruikerstesten.
Op lange termijn moet Nederland 112 toegankelijk maken volgens Europese weten- en regelgeving. De recent aangenomen Europese Toegankelijkheidswet en Europese Elektronische Communicatie Code geven hiervoor duidelijke richtlijnen.
De komende periode zal de 112 Alliantie met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie verder in overleg treden.
Wil jouw gehandicapten- of patiëntenorganisatie ook meedoen aan de 112-Alliantie? Meld je dan aan bij de secretaris Wouter Bolier: w.bolier@iederin.nl