Een schrijftolk kan met behulp van een speciaal toetsenbord, genaamd een velotype op spreeksnelheid een gesprek “live ondertitelen”
Alles wat er wordt gezegd, wordt door de schrijftolk op dit Velotype ingetypt. Het toetsenbord, is gekoppeld aan een laptop, waarna de tekst op het beeldscherm verschijnt. Een plots- of laatdove of een ernstig slechthorende persoon kan op zo real-time alles lezen wat er gezegd wordt. Zo wordt communicatie tussen de plots- of laatdove/slechthorende en de horende tegenpartij aanzienlijk verbeterd. En je kan daardoor ook meteen reageren op de tegenpartij.
De schrijftolk zal bovendien ook informatie doorgegeven zoals gelach of bijvoorbeeld omgevingsgeluiden. Op die manier krijg je ook de zaken rondom je heen mee die bepalend zijn voor de sfeer. De schrijftolk zal vanzelfsprekend rekening houden met de wensen van de klant. Een ander lettertype, lettergrootte of een andere achtergrondkleur op het beeldscherm van de laptop is geen enkel probleem.
Voor wie is een schrijftolk nou geschikt?
Een schrijftolk is vooral geschikt voor plots- en laatdoven, ernstig slechthorenden of doofblinde mensen die niet gebarenvaardig zijn. Bij deze mensen is de auditieve beperking vaak pas op latere leeftijd ontstaan. En meestal hebben ze dan een normale taalontwikkeling gehad en kunnen ze gewoon Nederlands lezen Dat is namelijk dé voorwaarde om een schrijftolk in te kunnen zetten, men moet Nederlands kunnen lezen. Een schrijftolk is dus de professionele schakel in de communicatie die ervoor zorgt dat jij (weer) alles meekrijgt.
Filmpje van een schrijftolk
Hieronder een humoristisch filmpje die een indruk geeft hoe een schrijftolk met het speciale toetsenbord werkt.