Beleidsplan 2017 – 2019
Doelstelling
De Stichting Plotsdoven heeft als doel:
Re-integratie van Plots- en Laatdoven in de samenleving
Behartigen van de belangen van Plots- en Laatdoven in Nederland
Om deze primaire doelstelling te realiseren blijft de stichting Plotsdoven zich evenals in voorgaande jaren intensief richten op lotgenotencontact. Daarnaast blijft informatie- voorziening via diverse kanalen, media en sociale media een speerpunt. Een derde belangrijke beleidstaak is de aandoenings-specifieke belangenbehartiging.
Na jaren van voorbereiding zijn we nu in de eindfase van het proces van een hechte samenwerking met onze partner-organisaties Federatie Ouders van Dove Kinderen (FODOK) en Nederlandse Dove Jongeren (NDJ). Met aandacht voor het behoud van eigen identiteit stellen we ons als doel tot een fusie te komen welke meer gestalte zal geven aan de reeds bestaande Stichting Divers Doof. Er wordt geprobeerd ook Dovenschap alsnog bij dit proces te betrekken.
Lotgenotencontacten
De Stichting Plotsdoven organiseert verschillende activiteiten op het gebied van lotgenotencontact. Wij zien dit als één van de meest belangrijke taken. Lotgenotencontact maakt het mogelijk om ervaringen uit te wisselen onder gelijkgestemden. Ook bevordert het onderling contact, waardoor zelfredzaamheid vergroot wordt onder deze kwetsbare groep.
Activiteiten op het gebied van lotgenotencontact zijn:
- Landelijke Ontmoetingsdag
- themadagen
- Contactdag
- Divers Doof activiteit
- Cochleair Implantaat (CI) contacten
- landelijke en regionale activiteiten (wandelingen, Steunpunten)
- jongeren activiteiten
Informatievoorziening
Doel is het beschikbaar stellen van gerichte informatie over plots- en laatdoofheid via diverse kanalen, media en sociale media. De stichting ziet dit als een belangrijke taak, welke de auditief beperkten helpt bij het functioneren in de horende maatschappij. Het verstrekken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen, hulpverlening en zelfhulp is van cruciaal belang.
Ook wordt er gerichte informatie verstrekt aan mensen die net plots-of laatdoof zijn geworden, evenals de horende omgeving van plots-en laatdoven. Deze informatie kan sinds kort ook via het Inloopcentrum, waar persoonlijk contact mogelijk is. Wij streven naar een landelijk netwerk van inloopcentra.
Activiteiten op het gebied van informatievoorziening zijn:
- het kwartaalblad, “Plotsdoof”
- website en digitale nieuwsbrief
- voorlichting
- inloopcentrum
- Donateurs dag/Jaarvergadering
Aandoeningsspecifieke Belangenbehartiging
De stichting behartigt de belangen van onze specifieke groep in overlegsituaties met diverse overheden, koepel- en zusterorganisaties, zowel op eigen initiatief als op verzoek van andere organisaties en overheden. Overleg is er met organisaties die diensten verlenen aan plots- en laatdoven, met name op het gebied van ondertiteling, tolken en cochleair implantaten. Hierbij informeert de stichting over de specifieke belangen waarin de plots- en laatdoven, zowel individueel als groepsgewijs, ondersteuning wensen.
Activiteiten op het gebied van belangenbehartiging zijn:
- lidmaatschappen, zoals Ieder(in)
- hulpverlening (Landelijk Centrum Plots – en Laatdoofheid)
- OPCI (Onafhankelijk Platform Cochleair Implantaat)
- tolkvoorziening NmG (het gesproken Nederlands ondersteund met gebaren)
- bevordering NmG (NmG oefengroepen, Nederlands Gebaren Koor)
- technische voorzieningen (o.m. ondertiteling, alarmering en voorzieningen
- in openbare gelegenheden, apps- communicatie software)
- scholing en arbeid (Grow2work, 100% meedoen)
- bevordering virus onderzoek plotsdoofheid
- bevordering onderzoek DFNA9 erfelijke aandoening
Samenwerking
Na een mislukte poging om te komen tot één landelijke Doven- en Slechthorenden organisatie is er opnieuw overleg gestart tussen FODOK (Federatie Ouders van Dove Kinderen), NDJ (Nederlandse Dove Jongeren), Dovenschap en Stichting Plotsdoven. Dit overleg resulteerde in 2016 in een intentieverklaring van een Federatie Divers Doof. Helaas haakte Dovenschap om bestuurstechnische redenen af.
Voortgaande besprekingen leidden tot het inzicht dat een fusie uiteindelijk de beste samenwerkingsvorm zou zijn. In principe is daarom besloten tot een volledig samengaan in de loop van 2018 tot een Stichting Divers Doof. De voorheen zelfstandige organisaties worden ondergebracht in Kamers of Taakgroepen, waardoor behoud van de eigen identiteit gewaarborgd blijft. De hoop en het streven is dat ook Dovenschap zich alsnog aansluit.